Voorwoord

De geschiedenis van de Cavalier King Charles Spaniels heeft een lange voorgeschiedenis, met veel jaargetallen en feiten.Ik heb lang gezocht op om de geschiedenis van dit prachtige ras wat luchtiger te maken, vanuit Engeland heb ik veel boeken gekocht waar ook foto's in stonden vanaf het prille begin, dit omdat ik het visueler wilde maken voor de lezer.
Het eerste gedeelte tot de 18e eeuw, is deels overgenomen van andere sites omdat het een vast gegeven is,wel met aanvulling uit boeken.
Op deze website komt niet alleen de geschiedenis van Engeland tersprake maar ook de
geschiedenis in Nederland. Die u hier kunt vinden.


Omdat er op internet, steeds meer info gevonden kan worden, zal deze website steeds geupdate worden met nieuwe feiten,kom dus regelmatig terug om dit te lezen.

Nieuw: op 14-8-2012 klik hier


Veel plezier met het lezen van dit artikel.
Lees ook even dit

Ria Wolters      

 De voorgeschiedenis

 

Experts zijn het er over eens dat de Toy Spaniel haar oorsprong vind in het Verre Oosten.

De eerst van dit soort zijn naar Europa gekomen via China door Italiaanse handelaars in de 12e en 13e eeuw.

In diverse Europese landen kwamen een aantal verschillende soorten Spaniels voor, de Italiaanse Spaniels waren rood en wit (een kleine blenheim).

In Frankrijk kwamen weer kleine zwarte Spaniels voor, die rode rondingen hadden om de ogen ook wel "fire marks"genoemd, en de legende leerd dat dit een zesde zintuig was, om geesten te kunnen zien.

In Nederland waren er Spaniels met de kleuren zwart-wit en zwart, de" Holland Spaniel".

In hun gene zat zeker iets van de Cavalier en van de King Charles Spaniels van vandaag, het ras staat bekend als " Toy Trawler Spaniel"  

De foto laat zien dat er zeker iets van de Cavalier King Charles in zit, dit ras in is 1920 uitgestorven.

De huidige cavalier is een directe afstammeling van de kleine Toy Spaniels die staan afgebeeld op vele schilderijen uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Zoals de naam al aangeeft, is de Dwergspaniel een dwergvorm van de Spanielachtigen.


Franse en Engelse notabele hadden deze kleine Toy Spaniel als huisdier.

De (normale) Spaniels, die voor de jacht gebruikt werden, hadden een aantal uiterlijke eigenschappen gemeen als: lange beharing met bevedering aan de voor-en achterbenen, sterk behaarde vlak afhangende oren, een vriendelijk karakter en een onvermoeibaar kwispelend staartje.

Ook in die tijd was er behoefte  aan een gezelschapshond selecteerd op grootte en karakter en creëerde aldus een Spaniel voor in huis, of beter gezegd voor aan het hof van Koningshuizen. In 1570 schreef Dr. Johannus Caius, de hofarts van Elisabeth I van Engeland:"Hoe kleiner ze zijn, hoe beter ze aan hun doel voldoen, om op de boezem te liggen of op de arm te worden gedragen, en onder de rok van de dames aan het Hof".


Verder fungeerde de Dwergspaniel als warmtebron in de koude, vochtige en tochtige huizen en rijtuigen, en als verdelger van klein ongedierte.
Ook zouden zij een kalmerende werking hebben bij maagziekte.

Men noemden deze honden vaak als "Comforters Spaniels".

 

Ten tijde van Charles I (1600-1649) en Charles II (1630-1685) kwam de Dwergspaniel tot volle bloei.Charles I,had zijn voorliefde voor de Dwergspaniel doorgegeven aan zijn zoon, ook zijn dochter  Henrietta Duchess of Orleans, was gek van dit ras.


als u goed kijkt ziet u dat de hond links een oorbel in heeft.

Charles II, die een voorliefde had voor het ras, en een groot aantal honden bezat,het was door hem dat dit ras de naam King Charles kreeg, Hij gaf op zijn beurt de fakkel door aan zijn opvolger, James II. Men beweerde dat deze koningen het drukker hadden met hun hondjes dan met staatszaken.

De benaming van de rood-witte variëteit van de Cavalier verraadt nog de link met de adel. Honden van deze kleurslag werden jarenlang gefokt door de opeenvolgende  Hertogen van Marlborough,op

 

  Blenheim Palace

Van dit type spaniel is bekend dat ze iets groter waren en veel voor de jacht werden gebruikt.

Marlborough type cavalier rond 1840.

De gewenste "spot" bij de rood-witte Cavalier vindt zijn oorsprong in een verhaal over, 

Sarah de Hertogin van Marlborough.

Haar man was betrokken bij de slag om "Blenheim". Ze was hier zo ongerust over dat ze herhaaldelijk haar duim drukte op het hoofd van een spaniel die pups moest werpen.Dit had blijkbaar zo'n "indruk" gemaakt dat alle pups van deze teef een "spot"droegen.

Maar dit is natuurlijk een "broodje aap" verhaal.Hoewel heden ten dagen, een blenheim met zo'n spot nog steeds "hot" is.

tricolour rond 1810,let op de "spot"

De Duke of Marlborough's BlenheimsThe Cavalier Pets van Landseer.

 

Voor alle Spaniels die tot nu toe aangehaald zijn, geldt dat ze een vrij smal hoofd hadden met vrij normale ogen en vrij hoog aangezette oren.

Ze laten in die zin nog iets zien van het hoofdtype van de moderne Cavalier King Charles Spaniel. Het schilderij van Landseer, "The Cavalier Pets", laat echter een hoofd zien dat al wat korter is en meer opgevuld onder de ogen. Met andere woorden: een Cavalier die nog meer neigt naar het type van vandaag de dag.
Onder invloed van de mode aan het hof in het tweede deel van de 18e eeuw, veranderde het hoofdtype drastisch,iets wat onder het koningschap van Willem III was ingezet.


Curly Black King Charles en Black&Tan Pyrame van 1809

 

King charles spaniels en Pug(Mopshond)


Hij was het die in Engeland de zeer kortsnuitige Mopshond introduceerde.

Geruime tijd hebben de beide soorten van Dwergspaniel - de ouderwetse met een normale snuitlengte, en de kortsnuitige - naast elkaar bestaan, totdat de adel viel voor de Oosterse rassen. Met aan het einde van de 18e eeuw als resultaat het alleen nog voorkomen van de "moderne"King Charles Spaniel.

King Charles Spaniels.

 

Of de nieuwe kortsnuitige Dwergspaniel een resultaat is van selectie op steeds kortere snuiten binnen het oorspronkelijke ras, of dat de Oosterse kortneuzige een handje geholpen hebben, staat niet onomstotelijk vast; er werd in die tijd nog niet gewerkt met stambomen.
Feit was wel dat de Dwergspaniel van het oude type zo goed als verdwenen was.

 

 


Dash

Queen Victoria was ook een grote honden liefhebster, gedurende haar lange leven had zij veel honden, maar haar Tricolour Toy Spaniel Dash was wel erg speciaal.

 

 

Ze kreeg hem in 1833 voor haar verjaardag,zij en Dash waren onafscheidelijk, de trok hem soms kleding aan, zoals jasjes en blauwe bloesjes. Voor zijn kerst kreeg hij 3 Indiaanse rubberen ballen om mee te spelen.
Ze heeft hem vele malen laten schilderen.
Toen Dash stierf in 1840 kreeg hij zelfs een eigen graf op Adelaide Cottage, op de grond van Winsor Castle.
Op zijn grafsteen stonden de volgende woorden:

"Here lies Dash, the favorite spaniel of Her Majesty Queen Victoria, by whose command this memorial was erected.
He died on the 20thDecember 1840 in his ninth year. His attachment was without selfishness, his playfulness without malice, his fidelity without deceit.
Reader, if you would live beloved and die regretted, profit by the example of Dash.”


Blenheim Palace 1898,Cavaliers van de 9e Duke of Marlborough.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gladys Deacon

1881-1977

In de meeste boeken over de geschiedenis van de Cavalier King Charles staan verhalen over hoe Rosswell Eldridge verantwoordelijk was voor de voortgang van het ras.

Zeker op het gebied van de Lang Neus(Larger Muzzled) toy spaniels.Buiten alle bekende fokkers in de jaren 20 zoals Amice Pit, Mostyn Walker en Besie Jennings was er een fokker die zeker genoemd mag worden.

Dit was Gladys Deacon geboren in Parijs in 1881,dochter van rijke Amerikaanse ouders.

Zij was de 2e vrouw van de 9e Duke of Marlborough en trouwde met hem in 1920.

Dat zij niet zo bekend is komt doordat zij geen Shows liep met haar Cavaliers, toch was zij een invloedrijke fokker.Zij was een mooie vrouw, een mode icon in die tijd, zoals wij nu Paris Hilton en Victoria Beckham hebben.

Tijdens haar huwelijk bezat zij Lange neus en Korte neus Cavaliers. Een van haar honden was de teef Blenheim Palace Trixie die met Blenheim Palace Billy een pup kregen, Blenheim Palace Poppet, die verkocht werd aan een man uit Hertfordshire, zijn vrouw vond de pup niet zo mooi, dus werd deze weer verkocht aan Mr.Jennings, zijn vrouw Bessie Jennings, bezat al Cavaliers als kind, en besloot te gaan fokken met Blenheim Palace Poppet, en ging bij Amice Pitt te raden voor een fokreu, dit was de start van de "Plantation"kennel een van de vroegste Cavalier lijnen.

Samen met "De Fontenay"kennel waren zij een van de weinige die cavaliers fokte in de 2e Wereld Oorlog.

Gladys Deacon stierf op 94 jarige leeftijd.

 

 

 

 

foto Cavaliers van Gladys Deacon

 

Blenheim Palace Poppet

 De Toy Spaniel Club

Ruby en Prins Charles Spaniels

In 1885 werd in Engeland de Toy-Spaniel Club opgericht en begon men met het houden van tentoonstellingen. Het ging hierom de Black&Tan, de Blenheim en de Prins Charles(tricolour) en Ruby's.
Deze kleuren werden ook apart gekeurd.

 


Tricolour Toy Spaniel begin 1900.


 

De hervormer:Mr.Roswell Eldridge

 

 

Toen Roswell Eldridge, een Amerikaan in 1926 ,een liefhebber van de Toy Spaniel naar Engeland kwam, was hij zeer teleurgesteld over het feit dat het oude type, de korte neus spaniels verdwenen was.

Hij probeerde hier meteen iets aan te doen door op de Crufts Tentoonstelling in Londen een beloning van £25,= (in die tijd een klein kapitaal ) uit te loven,voor 3 jaar, (later werd dit 5 jaar)voor de beste reu en teef, die overeen kwamen met de exemplaren uit de tijd van Charles II.

Cavaliers ten tijde Charles II 

In de Cruft's catalogus stond het volgende:
Blenheim Spaniels zoals ze te zien zijn op de schilderijen uit de tijd van Koning Charles II,gestrekt hoofd, geen stop,vlakke schedel, geen neiging naar een ronding, en met een spot midden op het hoofd.

De King Charles fokkers namen dit niet erg serieus.
Zij hadden jaren hard gewerkt om de lange neuzen weg te krijgen en waren daarom niet erg enthousiast.

Aangezien iedereen er van overtuigd was dat het een fiasco zou worden, was er maar een enkeling bereid die aan dit experiment mee wilden werken.

Cavalier King Charles uit 1913

 

Nu had Mrs.Ewitt Pitt al in 1924 een blenheim teefje aangeschaft als huishond voor haar moeder,wat later gaf men haar het advies om met deze blenheim naar de show te gaan op de Cruft's om de Roswell Eldridge prijs te bemachtigen. Ze registreerde deze hond als Waif Julia(geboren op 3 november 1922) en won met haar de prijs.

Waif Julia was een voorbeeld voor de "Old type cavalier" Zij won ook de "Best Bitch of the Old type" Jammer genoeg zijn er geen foto's van Waif Julia.

 

Op de kennelregistratie stond vermeld dat de ouders onbekend waren, later stelde men vast dat de Vader:Buckingham Boysey - en de Moeder: Lady Leighecliffe, waren. 

Waif Julia kreeg samen met Master Robbert,

(geboren op 10-1-1924) een pup genaamd: Mr.Tiggywinkle, deze pup werd 3e in de Roswell Eldridge dog class.

Nu hadden bovengenoemde honden geen kenmerken van een lange snuit cavaliers,maar Mrs.Pitt was toch blij met het resultaat.

 

Ook Miss Mostyn Walker was een fokker van de korte snuit King Charles.

In 1926 fokte zij met het koppel Lord Pindi en Ann. De twee pups hieruit hadden voorouders met uiterlijke kenmerken van "Longer nosed" lange snuiten cavaliers.


Onderstaand een foto die ik u niet wil onthouden,deze heb ik gevonden op het internet.


Het onderschrijft was:

"Een foto uit 1925 gemaakt in Rotterdam op Hemelvaartdag van een hondententoonstelling
in de Groote Doelezaal,links een Engelse Toyspaniel ,op de bijgaande tekst een
King Charles Spaniel genoemd,ernaast een Pekingees en rechts een Griffon Bruxellois".
 

Bron van foto:http://www.numismatz.nl
Toestemming voor plaatsing van de heer Frits Matzen.
Mijn dank hiervoor.

 

 

Ann's Son

 

Het waren de beroemde Ann's Son een blenheim en Wizbang Timothy een zwart met wit.

De geregistreerde geboorte datum van deze twee is 29-4-1927. 

 Mevrouw Pitt, de oprichter van het Cavalier ras, heeft eens geschreven dat Ann's Son werd geboren in  1924. De kennelclub heeft de geboorte datum van Ann's Son 29-4-1927 aangehouden.

Stamboom Ann's Son

 


 

Ann's Son bleef bij Miss Mostyn Walker en Wiz Bang Timothy werd eigendom van Miss Fincham. 

Ann's Son Roepnaam "Bonnie" won diverse prijzen 1e prijs Best of Breed in de jaren 1928,1929 en 1930.

Op zijn 9e kwam hij voor het laatst uit op de Cruft's. Door de jaren heen was hij op deze de Cruft's onverslagen.

 

Wie was Amice Pitt


 

Amice als kind  


The book of Amice Pitt by  klik hier 

Amice Pitt geboren in 1896 een dochter van Sir.Everett en Lady Millais, erfde de liefde voor honden van haar vader, ze speelde 5 uur per dag op haar piano,omdat ze graag naar het Conversatorium in Duitsland wilde om daar te studeren.

Maar door de uitbraak van de 1e wereldoorlog vervloog haar droom en ging ze werken op de boerderij van haar neef.

In begin 1920 trouwde Amice met Mr.H.Hewitt-Pitt, haar liefde voor honden had ze nog steeds en was verliefd op het Chow-Chow ras.

Leuk weetje is dat ze later haar Kennelnaam Ttiweh gaf, het omgekeerde van Hewitt.

Met deze naam fokte ze,en ging naar de Shows met haar  Chow-Chows(op de Cruft's in 1927 liep ze daar de show met haar Chow-Chow Betsy Box en Red-Bu-Thee).

Op diezelfde show was ze daar met Waif Julia die 1e werd en waar ze 50 pond mee verdiende.
Later ging zesteeds meer shows lopen met haar Cavalier King Charles Spaniels.

Amice Pitt met haar Cavaliers

Dat Mrs.Pit een invloedrijke fokster van de Cavalier King CHarles Spaniels was staat onomstotelijk vast.

In een uitgave van "The Dog World Annual"van 1952 stond het volgend:

De Wereld beroemde Ttiweh Cavaliers heeft gedurende het jaar 1951 weer uitstekende resutaten geleverd in de ring,niet minder da 45 Kampioenschaps Ceritivicaten zijn gewonnen.

De kampioen Ch.Harmony of Ttiweh won de S.E.Toy Dog Trophy.

 

Mrs.Pitt met (staand)Daywell Roger,

en liggend, Abelard of Ttiweh.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

De naam Cavalier King Charles Spaniel is een feit

 

Op de 2e dag van de Cruft's in 1928 kwamen er een stel enthousiaste mensen bij elkaar om te overleggen een club op te richten voor "Old type"King Charles Spaniels.

Dit commitee bestond uit Miss.Mostyn Walker en Mrs.Pitt.

En zo werd de naam "Cavalier" geadopteerd naar aanleiding van het Beroemde Landseer Schilderij "The Cavalier's Pets"

Het ras Cavalier King Charles Spaniel was geboren.

Men besloot dat zover als kon dit nieuwe ras niet getrimd zou worden.

In 1929 werden veel mensen enthousiast voor deze kleine spaniels.

In dat zelfde jaar was Ann's Son weer de winnaar op de Cruft's.                                                                                                             

Mrs.Pitt ging verder met haar Cavaliers ze liep diverse shows af, door heel Engeland, met veel sukses, en met haar Ttiweh Kennel naam.

Met o.a de 2 jarige succesvolle Peter of Ttiweh
geboren op 15-7-1928, een grote ruby, de zoon van Ann's Son en Ashton More Salome(ruby).
Deze ruby won diverse prijzen, terwijl hij pas 2 jaar was.

Zo ook Lucy of Ttiweh,geboren op 15-7-1928, zij op haar beurt,schonk het leven aan Bridget,en Timon of Ttiweh,geboren op 24-9-1929 de vader was Wizbang Timothy.

Britget en Timon of Ttiweh

Beide Cavaliers  waren erg gevlekt en hadden een lange snuit (long nosed tricolours)

 

Diezelfde Peter of Ttiwleh werd gekoppeld met Avocat Amla(geb.26-9-1926) een ruby hieruit kwam de blenheim reu:

Ranger Bimbo (geb.19-7-1931). 

De eigenaren van Ttiweh Kennels, werkte aan de comeback van blenheims met de ruby-achtige lange neus.

Intussen had de Ttiweh kennel al 60 tot 80 honden, een kostbare zaak om dit te onderhouden, zeker met 2 rassen, de Cavaliers en de Chows. 

Zo als al eerder vermeld ging Ann's Son in 1936, die eigenlijk al 'met pensioen was' opnieuw naar de Cruft's hij won daar een prijs van £25 voor Special Award for Cavalier King Charles Spaniel. 

Het was in 1945 dat de Kennel Club een geregistreerde scheiding maakte tussen de Cavalier King Charles Spaniel (CKCS) en de King Charles Spaniel.

Amice Pitt,Mme.Harper Trios Fontaines en Katie Eldred(foto 2011),

waren de hele dag bezig op de Kennel Club om de CKCS er uit te pikken, en deze te registreren als Cavalier King Charles Spaniels. 

In dat zelfde jaar hoorde Mrs.Pitt, dat er een blenheim te koop was voor  15 guines een pup, van de Ruby Cannonhill Richey

En:  Daywell Nell. 

Het was in de verse verte geen Ann's Son type, het was een krullende, grote donkere ogende cavalier, maar met een goede expressie zijn naam was: 

Daywell Roger geboren op 7-10-1945. 

Omdat Mrs.Pitt al 3 teven had, gaf ze hem aan haar dochter Jane.
Maar juist deze Cavalier zou belangrijk worden voor het ras.

 

 

foto van de 1e Championship Show 29 augustus 1946

Op 29 augustus 1946 kwam Daywell Roger voor het eerst in de ring bij de "Championship Show"gehouden in de School of Drama, te Alveston. Hij werd 3e in de Puppy Dog or Bitch Class. 

2e werd Daywell Margaret en eerst werd,

Little Dorrit of Ttiweh

Mrs.Pitt kocht haar van Mrs Katie Elcked(Turnwort Cavaliers) van oorsprong was haar naam Lady Jane of Turnwort,maar Mrs.Pitt veranderde haar naam in Little Dorrit of Ttiweh,in die tijd was dat nog toegestaan.

Volgens Mrs.Pitt was Little Dorrit een cavalier die het dichtst bij de ideale Cavalier King Charles lag.

De uitslagen van die dag waren al volgt:

links Belinda of Saxham,rechts Daywell Roger

Dog CC - Daywell Roger

Reserve -Jan of Turnworth

Bitch CC(and Best in Show) Belinda of Saxham

Reserve Comfort of Ttiweh

 

The Story of Daywell Roger

de eerst Cavalier King Charles kampioen

 

Dat Daywell Roger(die als sommige omschreven, een prachtige goed gebouwde Cavalier was) een belangrijke aanwinst is geweest voor de geschiedenis van de Cavalier King Charles Spaniel, is wel duidelijk,zowel voor Engeland als voor Nederland. 

 

Daywell als volwassen hond

 

De meeste Cavalier wereldwijd hebben Daywell Roger in hun stamboom, omdat zijn nazaten (48 stuks) zich over de wereld hebben verspreid,ook in Nederland.Daywell Roger,was een uitstekende mooie Cavalier,hij won 8x het Kampioenschap inclusief de Cruft's in 1948.

Hij was de vader van 11 Kampioenen.In 1947 en 1948 moest hij het opnemen tegen zijn zoon Harmony of Ttiweh.

Het was deze Harmony of Ttiweh die samen met Ttiweh Sorrel of Dendy als eerste voet zette op Nederlandse bodem.

Voor de geschiedenis van de Cavalier King Charles in Nederland en alles over Harmony of Ttiweh, verwijs ik u naar deze link .

 

 

We gaan nog even verder met de ontwikkelingen van de Cavalier in Engeland.De Ttiweh Kennels fokte 26 Britse Kampioenen.De Eerste was Daywell Roger en de laatste was Ttiweh Roseannah.

Ttiweh Roseannah

 

Na de oorlog,in 1948 was de Cruft's weer in de race deze werd elk jaar gehouden behalve in 1954 toen er een staking was bij het Electriciteits bedrijf.
In 1950 had The Cavalier Club 42 betaalde leden, 1951 64,en in 1952 had men al 310 leden.
Het ging goed met het ras dat bewijzen bovenstaande cijfers wel.
De mensen kregen steeds meer interesse voor het ras, en er kwamen ook meer en meer Fokkers om het ras voort te zetten.

Hillbarn Spaniels

Belangrijke fokkers van de jaren 50. 

Een invloedrijke Fokker in de late jaren 40 en begin jaren 50, was Joyce Bunty Green (Heatherside).

Mrs.Booth,Phyllis Mayhew (Mingshang)Barbara Percival(Littlebreach,Lady Helen Pilkinton(Hillbarn)Barbara Keswick(Pargeter) allemaal belangrijke fokkers.

Het was Pam Turle die een hond fokte die veel impact heeft gehad, op het cavalier ras, ze was recordhouder voor een aantal jaren.

Dit was Aloysuis of Sunninghill een tricolour die 19 kampioenschappen heeft gewonnen.

Alloysuis of Sunninghill geb.29-12-1950

 

 

foto- Bath Championship in 1953,

van links naar rechts Amice Pitt met Prologue of Ttiweh, Judge Daphne Muray en Barbara Keswick met Pargeter Thunder Cloud of Ttiweh.

 

Niet alleen in Engeland,maar ook in Ierland,ging het voorspoedig met het ras, in 1953 had de Ierse Kennnel Club al enkele kampioenen,foto's uit nwe boekje

12 Cavaliers kwamen uit, in de ring op de St.Patrick's Day Show, later dat jaar waren dat al 29,en ze hoopte in de toekomst dit te verdubbelen. 

 

 

We maken wat sprongetjes in de tijd ik heb een keuze moeten maken uit heel wetenswaardigheden over de Cavalier,het ging in de jaren 1960 tot heden,zo goed met dit ras, en er waren zoveel kampioenen, dat het niet te doen is ze allemaal te benoemen. 

 

In 1960 behaalde het aantal geregistreerde leden aan de Kennel Club zijn 4-dubbele cijfers, er waren 60 Kampioenen gekroond, het ras goed op weg
en dat werd benadrukt in 1963.
Mrs.Cyer's Blenheim, Ch.Amalia of Laguna, won de Toy Group at Crufts.
Tien jaar na de triomf van Amalia kreeg een andere Blenheim de prijs Best in Show at Crufts.
Dit was Alansmere Aquarius een prachtige jonge hond, van Messrs.Hall&Evans.

 

 

 

 

Midden de jaren 60, begin 70 kwamen er nieuwe Fokkers kennels bij, die veel invloed hebben gehad op de voortgang van het ras, de Cavalier King Charles Spaniels.
Mrs.Archer's (Jia kennel), Mrs.Try's( Amantra) , Miss.S.Smith's (Salador), en Miss.Rix en Berry's (Ricksbury).
 hier de foto's

De cavalier ging al snel over zee, naar Amerika,Australie, New Zeeland,Finland en
Zweden.
Aan het eind van de jaren zeventig werd de interesse voor shows, groter en groter,de Club vierde zijn Gouden Jubileum in 1978.
Onderstaand enkele foto's van Engelse kampioenen uit 1979-1981.

 

Amice Pitt President van de club prees de vooruitgang van het ras.
Rond 1980 waren er al 10,000. leden.
Dat de Cavalier bij de top hoorde op de Crufts was niet langer een verrassing.
Op Crufts in 1981 won Ch.Jia Laertes of Tonnew, van Mr & Mrs van Newton)De Toy Group.

 

 

 

Op de Crufts in 1982 waren er weer diverse Cavalier sterren,

 

 o.a. Amantra Anchors Away en


Alansmere Rosetta of Crieda.


                onderstaande publicatie melding van de Crufts Dog Show 1983:

 

In 1988 vierde de Club zijn Diamanten jubileum, er waren toen al 363 kampioenen gekroond

 

 

King Charles Spaniels en Cavalier King Charles Spaniels kampioenen

van de Cruft's door de jaren heen.


 

Onderstaand een lijst met winnaars van de Cruft's van 1926- tot 2012. 

note

 • In 1930 was er nog geen scheiding tussen de Cavalier King Charles en King Charles

 • In de jaren 1937-1938 en 1939 waren er geen reu-teef vermeldingen,maar de "Best of Breed"

 • Vanaf 1940 tot 1947 waren er geen Cruft's.

 • In  augustus 1948 was het voor het eerst dat er CC's werden uitgeloofd voor de Cavalier King Charles Spaniels, deze show was ook  de eerste na de 2e WO.

We beginnen met de "goude oude"

1926-1960

 

1926- No CC’s
Dog = Fredie of Monham
Bitch = Ashton More Flora


1927- No CC’s
Dog = Durco Boy
Bitch = Waif Julia


1928- No CC’s
Dog = Ann’s SonBitch = Hentzau Sweet Nell

1929- No CC’s
Dog = Ann’s Son
Bitch = Ashton More Flora

1930- No CC’s
Dog = Ann’s Son
Bitch = Hentzau Love Lily

1931- No CC’s
Dog = Mark of Ttiweh
Bitch = Bridget of Ttiweh

1932- No CC’s
Dog = John of Ttiweh
Bitch = Bridget of Ttiweh

1933- No CC’s
Dog = Hentzau Orlando
Bitch = Bridget of Ttiweh

1934- No CC’s
Dog = Rangers Bimbo
Bitch = Selena of Aucott

1935- No CC’s
Dog = Imp of Ttiweh
Bitch = Bridget of Ttiweh

1936- No CC’s
Dogs = Ann’s Son
Bitch = Timonetta of Ttiweh

1937- No CC’s
Dog = Solitaire
Bitch = Corinna of Ttiweh

1938- No CC’s
    Dog=
Rangers Bimbo
   Bitch=Jemima of Ttiweh

1939- No CC’s
Dog = Duke’s Son
Bitch = Jemima of Ttiweh

1948- Dog = Ttiweh Prince Medor de Fontenay
Bitch = Ch Katrina of Loyaltyway

1950- Dog = Ch Jason of Ttiweh
Bitch = Ttiweh Favour of Bencorrum

1951- Dog = Ch Pargeter Jollyean of Avoncliff
Bitch = Fickle of Ttiweh

1952- Dog = Mister Jorrocks
Bitch = Ch Lucinda O’Cockpen

1953- Dog = Ch Pargeter Thunder Cloud of Tiweh
       Bitch = Prologue of Ttiweh

1955- Dog = Ch Hillbarn Quixote
Bitch = Lady Isabella

1956- Dog = Ch Wellandvalley Raoul’s Son
Bitch = Ch Heatherside Petal

1957- Dog = Ch Wellandvalley Rapul’s Son
Bitch = Lorna O’Cockpen

1958- Dog = Ch Aloysius of Sunninghill
         Bitch = Ch Niobe of Ttiweh

1959- Dog = Ch Sunninghill Perseus of Loch Fee
       Bitch = Ch Pargeter Polyantha of Goldicote

1960- Dog = Ch White Collar Worker
Bitch = Ch My Fair Lady at Eyeworth


1961-1980

1961- Dog = Ch Pargeter Bob Up
       Bitch = Ch Amelia of Laguna

1962- Dog = Ch Pargeter Bob Up
        Bitch = Ch Bowstones Henrietta

1963- Dog = Ch Edward of Knightlow
         Bitch = Ch Amelia of Laguna

1964- Dog = Ch Edward of Kinghtlow
       Bitch = Ch Pargeter Melissa

1965- Dog = Ch Timja Clarinet
       Bitch = Ch Mimi of Eyeworth

1966- Dog = Ch Eyeza Crisdig Pip
       Bitch =Ch Startime of Statfold

1967- Dog = Ch Crisdig Harlequin
        Bitch = Ch Josephine of Blagreaves

1968- Dog = Buddogol Bankrupt
Bitch = McGoogans Molly Malone

1969- Dog = Ch Varire Osiris
       Bitch = Ch Piccola of Crustadele1970- Dog = Ch Archie McMuck of Eyeworth
         Bitch=
Ch Millstone Crisdig Joy1971- Dog=Ch Rosemullion of Ottermouth
       Bitch=Corwick Amber of Littlebreach

1972- Dog=Ch Ottermouth Black Badge
        Bitch= Alansmere Moonstone

1973- Dog=Ch Alansmere Aquarius
         Bitch=Ch Crisdig Florida

1974- Dog=Ch Maxholt Vernon
        Bitch=Ch Rose Mary of Ottermouth

1975- Dog=Ch Leynsord Salutation
        Bitch=Ch Bredonvale Mirabelle

1976- Dog=Ch Brunor Yorkshire Lad
        Bitch=Ch Mintrode Sheenagh of Maxholt

1977- Dog=Ch Maxholt Christmas Carol
         Bitch=Ch Jia Egeria

1978- Dog=Arkle of Homerbrent
          Bitch=Ch Chacombe Camilla

1979- Dog=Ch Mintrode Jotham of Maxholt
        Bitch=Ch Mcgoogans Chantal

1980- Dog=Ch Hazelbury Crispin
        Bitch=Ch Tregarron Caprice

1981- Dog=Ch Jia Laertes of Tonnew
        Bitch=Ch Salador Coppergleam

1982- Dog=Spice of Kindrum at Charmsbourne
         Bitch=Ch Kindrum Sylvia

1983- Dog=Ch Amantra Anchors Away
         Bitch=Ch Alansmere Rosetta of Creida

1984- Dog=Ch Salador Crismark
         Bitch=Ch Amantra Bohemian Image

1985- Dog=Amantra Coastguard
        Bitch=Ch Rivermoor Lady Dorothy

1986- Dog=Ch Homerbrent Pentilly
         Bitch=Ch Homerbrent Emerald

1987- Dog=Ch Sukev Spitting Image
         Bitch=Ch Sukev Dolly Daydream

1988- Dog=Ch Chantiz Thyme
         Bitch=Athalassa Belita

1989- Dog=Ch Rheinvelt Ringold Von Salador
        Bitch=Ch Chamanic Lucasta

1990- Dog=Whyteplace Apollo
         Bitch=Ch Homerbrent High Day

1991- Dog=Ch Toraylac No Trouble
         Bitch=Ch Lymrey Tops of the Pops

1992- Dog=Ch Homerbrent Jaspar
        Bitch=Ch Craigowl Silkence

1993- Dog = Ch Ronnoc Rhumba
         Bitch=Ch Muffity Adorable Victoria1994- Dog=Ch Spring Tide at Alansmere
        Bitch=Ch Lymrey Top of the Pops

1995-Dog=Ch Harana Too Darn Hot
        Bitch=Chasehall Honesty
  

 

1996-dog= Loranka's Dream lover
 

 

1997-Dog =Trirayne Alexius the Great

 

1998-Dog= Storm Trooper by Delhaze
 BOB-CAC winnner.


 
                         

1999 2000 en 2001

CH RICKSBURY ROYAL LEGEND
  dog.


 

2002

CH LORANKAS CELEBRATION
dog.

 

2003

LYMREY ROGER

dog.

 

2004

PASCAVALE RYAN

dog.

 

2005

CH ARANEL BALLISTIC

dog.

 

2006

CH KEYINGHAM BRANWELL

dog.

 

2007

CH WANDRIS ENTERTAINER JW

dog

 

2008

TIMSAR MISTER MOONLIGHTER

dog.

 

2009

LANOLA SANTANA OF MAIBEE

dog

 

2010

LORANKA'S SHERRIE BABY JW

bitch

 

2011

PASCAVALE PHOENIX

dog

 

2012

CH MILETREE CONSTELLATION JW 2012

Dog

 

Er zijn door de jaren heen natuurlijk diverse shows en wedstrijden geweest,het is niet te doen deze allemaal te vermelden zonder dat andere Cavaliers te kort worden gedaan.Ik heb het daarom echt bij de Shows van de Cruft's houden, met de behaalde BOB (Best of Breed

Op de website van de Cruft's http://www.crufts.org.uk/

kunt u de uitgebreide uitslagen bekijken, een aanrader voor de Cavalier liefhebber.

  

Slotwoord

Dit artikel is tot stand gekomen door boeken te kopen in Engeland, wekenlang lezen, vertalen, en zoeken naar artikelen op het internet.

 • Globale vertaling van het prachtige boek:
          "The Cavalier King Charles Spaniel - The Origin and Founding of the Breed "by Tina and Dennnis Homes.

 • Foto's uit: uitgave van  Cavalier King Charles Spaniel Champions 1928-1999 -from CKCS Club Engeland.         

 • Oude "Cavalier Viziers"Cavalier Club Nederland.

 • Diverse foto's die ik heb gevonden op het Internet.

 • Foto's uit" Cavalier King Charles Spaniels Champions Vol-2- 2000-2004" from CKCS Club Engeland

Als er op de getoonde foto's copyright rust laat het mij dan weten via mijn mail, dan zal ik de bron vermelden of de foto's verwijderen, niet overal zijn adressen te vinden om toestemming te vragen, in het algemeen vraag ik altijd toestemming om foto's te mogen gebruiken.
Als u opmerkingen heeft, aanvullingen, of foto's heeft mail mij a.u.b.

Please let my know if there is a copyright on the pictures.

 

 

Druk hier om in het gastenboek te schrijven"

                                    

©Ria Wolters-2013

 

 

 laatste update 25-11-2017     
Voor de website Cavalier King Charles Plaza klik op onderstaande button 
wilt u deze website linken gebruik dan bovenstaande banner


Terug naar Cavaliers plaza